Welk soort frituurvet?

Dierlijk of plantaardig?


De ene frituurspecialist zweert bij het goeie ouwe ossewit, gemaakt van rundvet, terwijl een ander de voorkeur geeft aan een plantaardige olie. Er zijn zelfs fanatieke snackbakkers die zelf hun eigen geheime frituurolie-mix maken, om hun frituurproducten een unieke smaak te geven.



De keuze voor een bepaald soort frituurvet heeft te maken met verschillende factoren. Naast de smaak zijn dat de prijs, praktische redenen (schoonmaken) en de gezondheid van het eindproduct.



Vloeibaar is beter


Als het gaat om de gezondheid geldt een vuistregel dat hoe lager de stollingstemperatuur is, des te beter het vet. Vet dat bij kamertemperatuur hard blijft (zoals ossewit) bevat meer verzadigde vetzuren dan vloeibare olijf-, zonnebloem-, koolzaad- of pindaolie. Aan de andere kant zijn er ook gezondheidsgoeroes die alle ‘bewerkte’ zadenolies afkeuren. Dus dat betekent ook geen zonnebloem-, mais- of sojaolie. Maar ja… altijd frituren in koudgeperste ‘vierge’ oliefolie maakt het gemiddelde patatje onbetaalbaar, en heeft bovendien invloed op de smaak.



Speciale frituurolie


Zoals gezegd maken sommige frituurders hun olie zelf. Er zijn inmiddels ook kant-en-klare frituurmixen in de handel, speciaal samengesteld uit diverse plantaardige oliën, voor professioneel frituren. Daar zitten dan ook vaak nog extra toevoegingen in, zoals een middel tegen schuimen.

Welke verpakking frituurolie?


De makkelijkste en meest duurzame verpakking is recyclebaar. Grootfrituurders werken vaak met olie in ‘bag-in-box’-verpakking, emmers of jerrycans. Die zijn niet geschikt voor het afvoeren van oude frituurolie. Het makkelijkste is het om de oude olie in een vetton te verzamelen voor onze ophaaldienst.

"Voor de ophaaldienst is een vetton het makkelijkst"

Hard frituurvet weggooien


Gebruikte u een vaste vetsoort zoals ossewit, dan houdt u afgezien van wat papieren wikkels en een kartonnen doos geen verpakking over. U kunt het gebruikte vet in gesmolten vorm in containers of petflessen gieten (let op verbrandingsgevaar: heet vet doet plastic flessen smelten!) of gestold vet in een plastic zak of kartonnen doos bij de milieustraat brengen. Hebt u een overeenkomst met de frituurvet-ophaaldienst van Olthuis Recycling, dan giet of schept u het harde vet simpelweg in de vetton of -container. Wij komen het halen voor verwerking tot nuttige, groene brandstof, zoals biodiesel.

Nooit vet door de afvoer spoelen!


Wat u in ieder geval nooit moet doen, is gebruikt frituurvet door de gootsteen of een afvoerputje spoelen. In het koude riool kan het vet gaan stollen en klonteren, en voor u het weet hebt u een verstopping. Bovendien is vet en olie in het water funest voor de werking van de zuiveringsinstallaties. Niet voor niets is het op het riool lozen van vet en olie in de meeste gemeenten gewoon verboden

Olthuis Recyling

Duurzaam bezig